Nebuďte smiešni alebo ako si vyriešiť “nepeknú” e-mailovú adresu.

postacucoriedka13, mojaadresa, odvaznaslecna … toto je len malá ukážka toho, z akých emailových adries občas príde pošta.

Nie, nemýľte si prosím to, že som ako učiteľ komunikoval s deťmi, toto sú skutočné adresy reálnych ľudí. Čo vedie “dospelákov” mať takúto smiešnu emailovú adresu?

V prvom rade to môže byť pozostatok radosti z mladosti. V druhom rade nedôvera: “Prečo by som mal dávať na internet svoje údaje, meno a ešte aj priezvisko?” A v neposlednom rade nevedomosť. Nevedomosť, že s týmto mailom budem v budúcnosti pracovať, nevedomosť, že aj na toto si niekto dáva pozor ako na sebaprezentáciu pisateľa emailu, nevedomosť, že v dnešnej “online” dobe je mať solídny email slušnosť.

Poďme sa spolu pozrieť, ako vyriešiť túto zapeklitú situáciu. V podstate máme na výber viacero možností.

Možnosť 1: Vytvoriť si tzv. alias, to znamená iný názov toho istého mailu (ak to pôvodná služba umožňuje). Je to niečo podobné, ako keď vám pošta chodí do vašej schránky, len si na tú schránku prilepíte ešte jedno meno. Pošta určená pre vás príde na pôvodnú “smiešnu” adresu, ale postupne sa pri odpovedaní ľudia dozvedia aj o tej “serióznej”. A pošta bude prichádzať bez ohľadu na to, či ľudia majú nový alebo starý email na vás.

Možnosť 2: Založiť si úplne nový email. Nie, nebude potrebné mať a kontrolovať dve emailové schránky. Na vašom starom konte bude dozaista možnosť nechať si preposielať poštu na inú, novú adresu. Rovnako ako v predchádzajúcej možnosti, postupne rozšírite svoju serióznu adresu a nikdy sa nestane, že o poštu zo starej schránky prídete.

Zamyslite sa nad tým, či tieto relatívne ľahké úkony, ktorých postup, ak nie vy, tak určite niekto vo vašom okolí zvládne (alebo ich nájdete na internete), nepomôžu vášmu serióznejšiemu “zovňajšku”. Pravdepodobne budete pôsobiť solídnejšie, ak posielate email kvôli práci svojich snov z adresy napr.: priezvisko@gmail.com namiesto smiešnej: mamutebasancu@“tojejedno”.com

5 thoughts on “Nebuďte smiešni alebo ako si vyriešiť “nepeknú” e-mailovú adresu.

  1. Považuji to za další level, který by učitelé měli zvládnout. Samozřejmě třetí alternativou je, pokud učitelé používají “pracovní” e-mail, který jim vygenerovala škola. Ovšem to by tento školní systém musel umožnit přeposílání, což není vždy pravidlem.

    • Ja sa často zabávam, keď odpovedám na maily (horšie je, keď si mám spomenúť na email toho a toho). Zvládnuť sa to dá, otázne je, prečo sa to tak nedeje (i keď technické problémy odrádzajú).

  2. Julo Benko píše:

    Pekné, keď “sopúšik” (v našom nárečí znamená: sopúch = komínová rúra, sopúšok = komínová rúročka) píše o cucoriedkach, odvaznych slecnach …

Pridaj komentár