Toskánsko – deň prvý

Posledná batožina naložená, cieľ našej cesty – Toskánsko. Pred nami desať hodín cesty autom. Klíma zapnutá na minimum, za oknami sa hýbu vrcholky Álp a my si pospevujeme hity rokov šesťdesiatych.

Hodina za hodinou ubieha neúprosne pomaly a šialene rovnomerne. Štandard uzavretej kabíny auta meníme len z dôvodu dočerpania paliva. Diaľnice zakrývajú výhľad, preto využívame možnosť ísť rýchlo no nie zbesilo. Už nech sme tam.

Schádzame z nudných diaľnic a vydávame sa na kľukaté cestičky. Civilizáciu v podobe preplnených turistických centier a veľkých miest nechávame za sebou. Občas nám cestu skrížia divoké zvieratká. Súvislé dediny sa menia na osamote stojace domy a farmy. Povrch vozovky stráca svoju pevnú konzistenciu a serpentíny s nami rozohrali partiu o našu dobrú náladu. Vo vzduchu je už ale cítiť, že sme dorazili do oázy pokoja a samoty.

Bývalý kostol, kde budeme bývať prvé dni, sa s nami okamžite spriatelila. Domáci manželský pár nám odporúča večeru v miestnej reštaurácii, kde dnes výnimočne varí chlapík z „mesta“ svoje tajné špeciality. Nie, nie je to reštaurácia s nápisom „original italian restaurant“. Príbor, prestieranie, stoličky, obsluha – nič z toho sa tu nehrá na eleganciu, lesk ani vtieranie. Najdôležitejší je gastronomický zážitok. S angličtinou či nemčinou tu nevystačíme. Očný kontakt, gestá a úsmev však všetko vyrieši. Predjedlo v podobe bruschetty rôznych druhov vzhľadom na nami prekonanú cestu zmizlo z taniera okamžite. Druhý chod v podobe ochutnávky z miestnych šuniek a syrov prekonal všetky očakávania a naše chuťové bunky začali hlasito koncertovať. Cestoviny s hľúzovkou či špargľou elegantne uspokojili predstavu o nemäsitom jedle. Čo sme však podcenili, bol chod štvrtý. Králičie či teľacie mäsko servírované s upravenou zeleninkou nechalo kričať naše žalúdky o pomoc. Už naplnení rozličnými chuťami a vôňami však neodolávame ani tejto pochúťke. Pomaly sa nám míňa plná karafa vína. Koniec? Nie, na záver objavujeme čaro sladkých koláčov a prekvapujeme miestnych odmietnutím kávy o desiatej večer. Tak nám aspoň nosia nápoje alkoholického charakteru, vraj toto sme ešte nepili.

Mali pravdu. Celý dva a pol hodinový kolorit večere sme ešte nemali. Väčšina stolíkov sa smeje. „Itália“, to nie je len večera. To je posedenie si s priateľmi s občasným zobnutím si do ďalšieho chodu skvele pripravených jedál. Začiatok dovolenky ako má byť. Už len hodiť sa do postele a spustiť režim spánok. Od zajtra totižto začína ničnerobenie.

Reklamy

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s